joi, 28 mai 2009

In Delta


In week-end am fost in Delta Dunarii, unul dintre cele mai frumoase (si relaxante) locuri pe care le-am (re)vazut.

Daca data trecuta am dormit in masina si am fost partial devorat de tantari, anul asta am stat la Califar. Unul dintre motivele alegerii - Dunavatu de Jos este unul dintre ultimele puncte unde se poate ajunge cu masina in Delta. In rest, vaporasul de Tulcea sau rechinii cu rapide.
Alegeri sunt destule.
Drumul pana la pensiune din Bucuresti trece prin Tulcea, insa prin amabilitatea GPS-ului am ajuns prin Medgidia. Si bine am facut. Daca drumul spre Tulcea este destul de searbad, trecerea prin Dobrogea, in nordul Constantei a fost o placere la care nu ma asteptam.
Unul dintre locurile cu foarte mult potential - cetatea Enisala. Daca autoritatile din Tulcea ar avea bani aici s-ar putea construi un punct de atractie pentru multi vizitatori.
Nu va uitati doar de pe drum la ea. Urcati pana sus, merita - se vede o priveliste de vis a lacului Razim.
Paznicul de acolo(2 lei intarea) mi-a spus ca acolo s-a filmat reclama la coniacul(pardon bautura spirtoasa) Unirea.
De la Mahmudia pana la Dunavatu de Jos drumul este destul de accidentat. Nu ne-a fost frica, ne-am intalnit cu fenomenul la Pestera sau la lacul Sf. Ana
Pensiunea este chiar ultima casa din sat, fiind din trei parti inconjurata de ape. Se pare s-au turnat vreo 600 basculante cu pietris pentru constructie.
Foarte curata, cu toate avantajele civilizatiei(dus, parcare, loc de joaca etc)
Meniul nu este foarte extins(dejun, vreo 5 specialitati din peste, vreo 5 gratar, supe etc). Este normal, pentru ca bucatarul cunoaste secretele lor si gateste foarte bine. In plus nu iti arunca mancarea in farfurie ci chiar o aranjeaza deosebit.
Noi am prins o scrumbie flambata.
Pensiunea are 8 camere si destui clienti fideli asa ca e bine sa intrebati daca nu e vreo petrecere in acel week-end.
Noi am prins niste bucuresteni care au adus un lautar din Bucuresti. L-au luat si la pescuit pe balta.

Plimbarile cu barca insa reprezinta motivul pentru care mergi in Delta - canale pline de viata, pasari, nuferi si... marea. Barcagiul ne-a plimbat prin Holbina, apoi unul dintre canale s-a terminat. Coboram din barca si la 20m este marea. Plaja pustie, doar cativa turisti. Liniste, valuri, barci...
Am vazut lebede, pelicani, egrete. In cele 3 ore de plimbare am facut 300 de poze.