miercuri, 23 ianuarie 2008

Romanii sunt mai buni ca nemtii?!

Nu se stie inca, depinde de domeniu. Este insa sigur ca sunt mai ieftini, la fel gandind si Nokia.

EVZ ne anunta ca o fabrica Nokia din Germania va fi desfiintata, urmand ca productia sa fie realizata in Romania in apropiere de Cluj.
In orasul german unde era fabrica vor fi demonstratii, participantii fiind estimati la aproape 20.000, o parte dintre acestia fiind muncitori la fabricile din acelasi oras. 2300 de oameni for fi "afectati"(conform comunicatului Nokia)

Politicienii locali au inceput sa faca lobby pentru boicotul produselor Nokia iar "analistii" germani prezic esecul acestei relocari.

Pe site-ul Nokia problema este tratata profesionist, fiind disponibil un "media kit". In el se prezinta succint istoria Nokia in Germania(adica "ia uitati baieti ce am facut noi pentru voi") dar si motivele pentru care facilitatile de productie vor fi mutate "in alte zone mai competitive din Europa".

Conform EVZ, localitatea romaneasca unde se pare ca va fi noua fabrica Nokia este intr-o mica sarbatoare.

Mutarea Nokia din Germania este inca o "batalie" din marele razboi al globalizarii. E un titlu pompos , explicatia mai simpla fiind ca si romanul si germanul si indianul vor acelasi Nokia N91. Numai ca germanul il produce cu un cost la care el si-l permite iar ceilalti doi... isi permit sa se uite in vitrina magazinului.
Lupta pentru "acelasi produs dar cu 7% mai ieftin" se va intensifica si mai mult in anii care urmeaza. Sa nu fim mirati ca ceea ce se intampla in Germania va ajunge si la noi. Deja cu greu mai gasesti textile care sa fie realizate in tari europene. Iar peste 80% din produsele electronice sunt fabricate in Orient.
Vi se pare cunoscuta expresia "designed in California, assembled in China"? Nu este din nici un manual de economie ci este mentionat pe spatele iPodurilor, playerele muzicale care au cucerit lumea.

P.S. Mi-a placut ce a declarat primarul din localitatea romaneasca unde va fi viitoarea fabrica Nokia: "le spun la carcotasi ca, daca fabrica Nokia se va inchide candva, romanii nu se sperie de munca. Sa nu uite cei din Vest ca de la noi au luat, dupa 1989, muncitorii calificati si i-au dus in tarile lor, unde i-au platit cu bani mai putini decat pe cei de acolo"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu