luni, 25 februarie 2008

On an evening in Rome


"Come bella cella luna brille strette/strette come tutta bella a passeggiare/Sotto il cielo di Roma"...cum spunea Dean Martin.

Impresia mea este ca actualii locuitori ai Romei nu mai trebuie sa construiasca nimic cel putin o generatie. De exemplu in centru totul este realizat, ei trebuie doar sa intretina cladirile, de constructie ocupandu-se cineva de cel putin 100 de ani.
Este un oras in care la fiecare pas te lovesti de istorie. Cum vi se pare sa stati langa o fantana in fata careia se afla o cladire veche de 2000 de ani?
Cateva elemente de fast-tourism:

- este un oras foarte aglomerat, la cele mai comune obiective(Colosseum, Fontana di Trevi, Piazza din Spagna, Vatican) se sta si mai mult de o ora la cozi.



- masinile sunt mai mici - puzderie de Smart-uri, Aixam-uri(la care uneori nu ai nevoie de carnet), Fiat-uri. SUV-uri sunt putine - majoritatea Toyota RAV4



- scuterele sunt peste tot. Cred ca daca ar fi inlocuite de automobile atunci orasul s-ar bloca(ceva gen Bucuresti). In plus pe scutere am vazut doamne foarte elegant imbracate. Oare vom vedea si asa ceva la noi?





- problema in oras nu este circulatia, ci parcarea. E o adevarata aventura sa gasesti un metru patrat de teren unde sa parchezi automobilul. Politia vegheaza peste tot sa se plateasca parcarea, altfel imediat se ridica masina.

- foarte multe spatii verzi - in centru este Villa Borghese, un parc imens. Probabil ca asta e o explicatie a lipsei de praf in oras.



- italienii au si ei probleme economice - ritmul de crestere al PIB va fi cel mai slab din zona Euro. Inflatia le musca din puterea de cumparare - de exemplu pretul pastelor a crescut cu 10% in ultimul an

- romani la "munca": nu am intalnit decat cativa in Piazza Navona si o formatie de lautari care canta "Mack the Knife" pe via Corso. In rest, bandele de care se scrie in presa sunt formate din pakistanezi sau alte natii din acele zone. Aceste triburi de vanzatori de genti si alte prostii au responsabilitatea de a promova kitschul in zona - tot felul de chinezarii ieftine si care au garantie 2-3 ore.

- nu se respecta conditiile de igiena in alimentatia publica, conditii pe care vor trebui in scurt timp sa le indeplineasca si restaurantele romanesti. La micile restaurante de pe strada nu exista conceptul de flux de intrare/iesire etc

- mancarea este buna, dar scumpa si portii mici. In plus, bonul este un fel de legenda urbana. Trebuie sa il soliciti pentru ca sa ti-l dea cineva.


- desi unii mi-au spus ca italienii nu mai mananca paste/pizza ca in vremurile lor bune, situatia e alta. La fiecare colt de strada intalnesti mici restaurante care servesc pizza foarte foarte buna la pachet.



- retailul este diferit fata de modelul romanesc: nu exista celebrele mall-uri decat la marginea orasului, fiind incurajate micile afaceri. In rest cele mai multe magazine au pana in 100mp, fiind foarte specializate. Mi-au placut in special cele all in one pentru barbati(camasa, costum, cravata) si cele cu specialitati culinare(vinuri, paste speciale, uleiuri, condimente etc).
Cel mai bun lucru pe care il poti face dupa ce ai vizitat obiectivele clasice(Vatican, Colosseum, Fontana di Trevi, Piazza Navonna) este sa iei o harta si sa mergi pe micile stradute. Pe majoritatea se circula in sens unic, nu e loc decat pentru o masina si un scuter sa treaca simultan, insa sunt pline de farmec. Restaurante micute cu doua, trei mese, mici magazine de confectii, specialitati culinare, comercianti de antichitati - pare ca viata nu este pe marile bulevarde ci pe aceste mici stradute.
P.S. Recomand restaurantul Hostaria Romana, via del Bocaccio 1. Mancare foarte buna, atmosfera specific italiana, preturi ok. Chelnerul ne-a dus in bucatarie sa vedem cum se prepara inghetata pe care o vom manca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu