miercuri, 14 ianuarie 2009

Viena - poarta Europei

La sfarsitul anilor 1600, Viena a fost ultima frontiera in calea turcilor spre Europa catolica. Acum poate fi o sursa de idei utile pentru primarii oraselor din Romania. In locul unor foarte "bune" stagii de pregatire in locatii precum Maroc, Halkidiki, Malaesia etc, baietii din administratie pot foarte bine sa discute cu edilii din Viena - organizare germana in centrul Europei.

Drumul de aproximativ 1075km este parcurs in vreo 15 ore repartizate astfel: 600km romanesti in 10 ore si restul in 5 ore. Inutil sa mai facem obisnuitele comentarii referitoare la drumurile noastre.

Cum s-au rezolvat problemele de trafic din Viena? Cu ajutorul parcarilor subterane si a dezvoltarii transportului in comun. Fara aglomeratii, cu orare previzibile si publicitate stradala in doze suportabile.



La tot pasul intalnesti urme ale gloriei fostului Imperiu Habsurgic - palate, biserici, statui(nu uitati de genialul Eugen de Savoia, care a avut o casa si in Timisoara) si ... cripte. Cripta Imperiala, unde sunt inmormantati membrii familiei de Habsburg, este un loc unde cu siguranta nu ai dormi noaptea. Desi putin vizitat(niste conationali spuneau - "lasa, nu mai dam noi 10Euro de persoana sa intram, mai bine mergem si luam ceva de la Zara), merita vazut fie si doar pentru a constata o alta diferenta dintre regi si muritorii de rand.

Impresia mea a fost ca turismul vienez se bazeaza foarte mult pe estici, mai ales rusi si romani. In special rusii, sunt grupati in haite care ataca orice magazin, fiind dispusi sa arunce banii pe orice produs, indiferent de calitate sau utilitate.
Revin la drum cu inca o observatie: de la granita romano-maghiara pana in Viena este o placere sa conduci. Mergi pe autostrada, iar pe marginea drumului, in padurile plantate de vecinii unguri(da da, plantate!) traiesc caprioare si fazani. Motelurile de pe autostrada emana o caldura si parca te imbie sa te cazezi acolo.

Aproape nici un austriac nu lucreaza duminica, cu exceptia unor cafenele si a benzinariilor totul fiind inchis.

2 comentarii:

  1. impunatoareale cladiri habsburgice... foarte frumos. pe cand si restul pozelor :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar atat am facut :)
    Mai incerc sa pun si de la Salzburg.

    RăspundețiȘtergere