vineri, 17 iulie 2009

Discutie batraneasca

Frunzaresc azi Cotidianul. Un articol(inca unul) despre razboiul dintre Spiru Haret si Ministerul Educatiei.
SH este a doua mare universitate particulara din lume dupa una din Iran.
Un alt motiv de mandrie - SH are filiale prin Spania, Italia, SUA si va deschide una in Germania.
Plus ca o unitate de invatamant este mai profitabila decat "loseri" ca Romtelecom sau Volksbank.

Dar aici se opresc lucrurile bune. Sunt pentru invatamantul particular. Insa vreau sa sufere de aceleasi boli ca si cel public, nu sa aiba mult mai multe.
Pe oriunde am mers in UE, intre absolventii de facultate si restul tinerilor exista diferente mari - sunt altfel perceputi de societate, gandesc diferit etc.
La noi ca la nimeni - suntem aproape de o performanta: am transformat invatamantul obligatoriu de 10 clase(?) in cel obligatoriu universitar.
Universitatile particulare, cu foarte mici exceptii, au transformat procesul de formare a unui sistem de gandire diferit(cam asta inseamna pentru mine facultatea) intr-o vanzare cumparare similara luarii de pe raft a unei paini. Te duci in supermarket, platesti si peste putin timp iti vine diploma acasa. Totul e sa dai banu'.
Oamenii care ies de acolo sunt neschimbati - au trecut ca un caine prin apa.
De ce? Omul care nu are aptitudini pentru a accede in acest sistem isi va gasi mai usor un job bine platit? Nu cred. Tot ce se va intampla este ca bucata de hartie nu va valora nimic pentru nimeni.
Deja se intampla asta.

2 comentarii:

  1. Sunt de acord cu tine ca facultatea ar trebui sa se simta.. nu doar sa se plateasca. Dar sa stii ca diferentele sociale intre absolventii de facultate si cei fara studii superioare nu prea exista in tarile din nord, cum ar fi suedia.. acolo oamenii nu simt nici un imbold social sa termine o facultate, chiar daca e gratis si primesc bani, in jur de 800 de euro pe luna ca sa o faca... Deci exista si tari care nu merg pe aceleasi principii, oricum in cazul tarilor est europene emergente exista inradacinata problema facultatii si in consecinta si cei care fac facultatea pentru ca se poate plati si primesti o diploma.. tari diferit cazuri diferite...Pacat totusi, nu vad de ce ai simti nevoia sa te mandresti cu ceva ce in final chiar nu te intereseaza, but anyway.. that's just me

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu, inca nu am ajuns pe acolo. Dar totusi nu cred ca un bancher de exemplu nu poate fi un tip care a facut doar liceul. Adica ar avea nevoie de o educatie superioara.
    Iar salariul unui bancher nu ar trebui sa fie egal cu cel al unui vanzator de inghetata :)). De aici posibile diferente datorita venitului disponibil.
    Ideea e sa te mandresti in micul tau cerc de prieteni cu facultatea. Nu stiu, n-am intalnit inca un astfel de specimen.

    RăspundețiȘtergere