marți, 12 februarie 2008

Consum. Deci exist


Cam asta e una din fatetele omului. Gata cu filosofia.
Citeam astazi in Money Expres un articol despre industria inghetatei. Autorul vorbea si despre consumul de inghetata foarte redus la noi comparativ cu "Vestul Europei"(ce-o insemna asta depinde de la caz la caz): era un raport de 1kg la noi fata de 3kg/cap de locuitor la ei. La fel era un articol in Capital acum ceva timp despre situatia "dezastruoasa" a consumului de carne de porc: la noi acest indicator era la jumatate fata de "Vestul Europei". Vorbim in continuare de indicatorul tot mai utilizat si la noi(si asta e foarte bine) consum/cap(sau umeri) de locuitor.

Un indicator foarte bun, ale carui valori e in general acceptat ca e bine sa fie cat mai mari. Dar va trebui sa privim nuantat cand vorbim de droguri, arme, alimente, alcool, tigari si mai sunt.
De ce? Simplu... Consumul mai mare de alimente ca inghetata sau carnea de porc vor genera probleme de greutate(soft language :)) ). Si la ritmul in care muncim, nu cred ca mai gasim timp ca sa ne creasca si cantitatea de miscare/cap de locuitor( :)) ).
Problemele de greutate se traduc in cheltuieli mai mari cu sanatatea la nivelul unei tari(vezi SUA)

Inteleg elanul:
- ziaristilor: cresterea consumului inseamna intrarea unor jucatori mai mari, aparitia gulerelor albe care zambesc in timp ce impartasesc informatia la conferintele de presa(asta in comparatie cu stilul de lucru ermetic al intreprinzatorilor autohtoni)
-proprietarilor de afaceri care fac lobby pentru asta: se vand mai bine afacerile, profiturile cresc etc

dar asta nu ma va face sa gandesc: castig mai multi bani trebuie sa consum mai mult. Orice.

4 comentarii:

  1. dar sa stii ca la economie eu am invatat ca atunci cand cresc veniturile cresc si economiile si nu consumul... acum depinde de perceptia individuala.. cresterea consumului ca efect direct al cresterii veniturilor este de obicei ori efemera ori se intampla in medii in care educatia nu joaca un rol foarte important
    and on the other thing... nu cred ca e cazul sa-ti faci probleme in privinta cresterii obezitatii datorata unei cresteri a consumului de produse alimentare in comparatie cu SUA, pentru ca statistica e facuta comparativ cu vestul europei..iar ei nu sunt recunoscuti ca avand astfel de probleme...asa ca ..relax.. take it easy ... one steak at a time :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O explicatie alambicata din care nu inteleg nimic. Inseamna ca ai dreptate :))

    Daca nu sunt ca americanii, nu inseamna ca in UE nu sunt probleme de acest gen.

    RăspundețiȘtergere
  3. ask me and i'll explain :)) nu inseamna ca in europa nu sunt probleme legate de obezitate..dar si noi avem obezii nostri.. orice tara ii are, SUA este totusi un caz particular...de aceea ziceam ca poti dormi linistit noaptea din punctul asta de vedere
    p.s: si cu poza gigele?.. ce facusi acolo?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum spui tu...dar, cum spunea BUG in vremurile lor bune, n-ai fost acolo sa vezi ce am vazut :))

    P.S. In poza - cartofi frantuzesti, o reteta pe care orice burlac o poate prepara.

    RăspundețiȘtergere