joi, 28 februarie 2008

Ro vazuta pe Travel Channel

Un articol din Cotidianul(Romania facuta praf pe Travel Channel) vorbeste despre imaginea negativa pe care un realizator de la Travel Channel a facut-o Romaniei prin intermediul unui documentar "culinar".

Curios, ma uit si pe blogul lui Anthony Bourdain. Tipul explica tocmai acest lucru in post-ul Romania: What the hell happened?? - ce s-a intamplat de a mers totul asa rau in Romania. Ma gandesc - in care grupa sa ma incadrez? a celor care il injura fara sa vada documentarul sau a celor care spun ceva de genul "Are dreptate asta. Suntem hoti, prosti, nesimtiti, needucati etc"? Nici vorba, nu e stilul meu.
Si gasesc pe Youtube emisiunea cu pricina(sunt 6 parti):



Ce observ:
- pe ghidul lui in Romania il cheama Samir si este din fosta CSI. Nu am inteles care e legatura lui cu Romania(e pe aceeasi planeta cu Rusia?). Asteptam vizitarea Mexicului cu el drept ghid.
- vor sa filmeze undeva in zona Hanului lui Manuc si astia le cer 10Euro/mp. E prima data cand aud de filmare pe metrul patrat :)
- ajung pe la Jaristea unde Anthony numeste localul kitsch(chestie de gust normal)
- clasicele imagini cu Ceausescu - Anthony spune ca executia lui a fost difuzata la TV si toti cei cu care a vorbit "enjoyed the show"(oare cu cine a vorbit?). Apropo de asta, romanul cu care discuta despre Ceausescu spune ca era mai bine pe vremea aia. A vorbit cu cine trebuie...
- merg apoi la "Dracula's Castle"(Branul pentru noi) care este de vanzare(conform ghidului rus). Traiasca documentarea de pe Internet.
- au vizitat Romania in jurul datei la care in USA se serbeaza Halloween-ul, o sarbatoare care la noi conteaza cam cat Festivalul Ciresilor infloriti din Japonia. Adica nu prea ne intereseaza. Si oamenii au fost foarte dezamagiti ca nu serbam. Kitsch-ul a fost maxim, insa scuza este ca audienta a fost alcatuita din americani din Nevada.
- testeaza masina romanilor - Dacia 1310! Da, asa este! Eu credeam ca zburam din liana in liana
- merg sa ia masa la un local din piata, unde e plin de drojdieri. Cred ca nici aia nu mananca acolo, doar beau posirca
-totul se incheie cu un happy-end americanesc - beau tuica si apar imagini legate de Dracula.


Impresia mea este ca echipa de la Travel Channel a pornit cu idei preconcepute(Romania = Transilvania = comunism + Dracula ) si au incercat sa gaseasca si la fata locului acelasi lucru.
Cea mai mare parte a audientei show-ului va ramane probabil cu aceleasi idei.
Nu cred ca e vorba de un complot impotriva Ro sau alte lucruri de acest gen. Este rezultatul exprimarii unor opinii fara dorinta de a cunoaste complet realitatea.

Daca as fi mers cu astfel de idei la Roma saptamana trecuta inseamna ca trebuia sa cred ca locuitorii din acest oras nu iubesc deloc strainii, ca e plin de bisnitari si vanzatori de kitschuri si ca au mare nevoie de reparatii la cladiri. Insa vreau sa vad partea frumoasa a lucrurilor si asta se vede in toate pozele facute de mine acolo.

Am spus "fara dorinta de a cunoaste complet realitatea" pentru ca lucrurile de acolo chiar sunt din Romania, insa reprezinta doar o fateta a tarii.
Arata inca o data ca avem de lucru la marketing si vanzari.

2 comentarii:

  1. mda.. stiam ca vine tipu in Romania, chiar sunt an al emisiunilor lui.. pentru ca prezinta viata not glamorous a tarilor pe care le viziteaza si o comenteaza intr-un mod extrem de cinic si plain mean (uneori) ... sincer nu am avut curajul sa urmaresc toata emisiunea pe youtube, am vazut doar o bucatica din videoclipul de aici... ce pot sa zic...nu asta e Romania pe care o vrem sa o vedem.. dar daca este sa fim sinceri.. e si ea o fata... nu pricep de ce l-a luat pe un rus cu nume de arab, but whatever... ar fi putu sa aiba un alt ghid care sa-i arate o fata nu glamorous..dar mai aproape de adevar... oricum nu cre ca o sa mai calce vreodata in viata lui pe la noi.. e genul de om care nu uita niciodata cand nu-i convine ceva
    mixture of a bad guide.. and i guess greed (care hai sa fim sinceri.. cum vedem un strain vrem sa-l jegmanim.. trist but true)..
    partea buna e ca target-ul lui in materie de audienta din cate mi se cred eu.. sunt gospodinele plictisite, care oricum nu ar fi venit in romania in vacanta >:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit in Cotidianul ca de fapt Ministerul Culturii i-a organizat traseul tipului de pe Travel Channel.
    Si asta se pare ca s-a enervat ca era "cenzurat".
    Dupa parerea mea, acest tip de emisiune este doar de urmarit din fotoliu, nu te indeamna sa si vizitezi acea tara. Cred ca nici nu trebuia contactat.

    RăspundețiȘtergere