vineri, 12 iunie 2009

Pestera Ursilor

140 de ursi de caverna raman blocati intr-o pestera acum cateva mii de ani. Infometati, se ataca unii pe altii si pana la urma dispar.
Cu un astfel de inceput, copilul din fiecare ar fi foarte tentat sa viziteze aceasta pestera. Cosmin a ridicat si problema aerului disponibil(dar astia cum au putut sa respire frate?). Insa este mult mai frumos sa ne imaginam aceste animale luptandu-se. Si noi calcand pe urmele lor.

Cam asa ar trebui sa fie si o descriere a acestei foarte vizitate pesteri(200.000 de vizitatori anual). O descriere care sa fie pe un website dedicat.
Am gasit o viitoare tinta - Eisriesenwelt(langa Salzburg)("cea mai mare pestera de gheata"). Astia care au turismul in sange normal ca au facut un site de prezentare cu tot ce trebuie. La noi suntem inca pe vremea ursului de caverna - bilete de hartie si vanzare de kitsch cat cuprinde.
La numar de vizitatori stam cam la aceeasi valoare(200.000) insa la incasari generate de acest obiectiv cred ca ne aflam in raport de 1:20 cel putin.

Drumul l-am pornit de la Brasov. Obiectiv: vizitarea in aceeasi zi a pesterilor Scarisoara si Ursilor. Distanta 450km. Timp facut: mai mult de 8 ore! Aceeasi distanta cu niste drumuri normale o faceam in jumatate de timp. Dar trebuie sa simti ca mergi departe, nu?

Drumul are doua variante - "comercial" care trece prin Deva - Orastie etc si "turistic"(Valea Ariesului, Tara Motilor). Noi am mers la dus pe Valea Ariesului si la intoarcere prin Deva. Aproximativ acelasi timp l-am facut si pe drum european si pe cel judetean.
Si ambele sunt aproape la fel de proaste.

Drumul Ariesului este superb, o varianta pentru deja celebrul Transfagarasan. Dar ce folos daca soferul este condamnat sa stea cu ochii pe sosea sa evite 30% din gropi. Restul nu pot fi evitate. Injuri in gand si le iei.
O colega a fost anul trecut aici, la Albac. Se construieste in draci insa este foarte frumos. Dar bine au scris astia la intrare - "statiune de interes local"(what the fuck?). Daca vrei sa pleci din Bucuresti iti iei inca doua zile concediu(pentru drum la dus si la intors).

Pestera este o minune a naturii. Desi n-am vizitat multe, este cea mai frumoasa de pana acum. Sunt suficiente cateva poze. Stalactite, stalagmite, oasele ursilor. Este si bine organizata(comparativ cu Ialomicioara de exemplu)

In jurul pesterii, magia se destrama - 3 pensiuni cu nume de fete, parcare neamenajata, mancare slabuta si vanzare de foarte multe obiecte kitch(peruci, enervantele jucarii chinezesti, pusti, pistoale de jucarie, cristale, ursi din lemn etc) si alimente traditionale(tuica de prune, miere, suc de muguri de brad etc). Totul pare amenajat perfect pentru clientii tipici - elevi care vin cu autobuzul. Este un loc care imi confirma teoria ca in mare parte turismul nostru intern, cu exceptia litoralului, este facut pentru oameni saraci. Din acest motiv si incasarile sunt foarte mici. Standarde joase - interes scazut al turistilor - bani putini pentru investitii - standarde joase. Cercul vicios...

Programul de vizitare atat la Scarisoara cat si la Ursilor este pana la 17.
Noi din cauza timpului disponibil am ales Ursilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu