luni, 22 septembrie 2008

Daca drumurile ar putea alege...

De cateva ori m-am intrebat oare ce ar putea spune camerele de hotel daca ar putea vorbi? Pare o prostie dar o incadrez la categoria curiozitate umana.

Tot azi mi-a venit in minte si intrebarea din titlu. Punctul de pornire este campania electorala. Fara exceptie toate partidele si-au lansat promisiuni si pomeni electorale. Partea cu pomenile e deja clasica in Romania - oamenii inca sunt sensibili la sacosa cu alimente sau alte bunuri si cred ca vor fi sensibili inca cel putin 4 ani de acum incolo.
Nu conteaza ca politicienii isi amintesc de aceste lucruri in 90% din cazuri doar in campania/precampania(mai nou e si precampanie) electorala.

In categoria promisiunilor exista cele care te fac sa te tavalesti de ...ras. Ultima din acest sir este sprijinul "cash" de 20000Euro celor care se intorc in Romania plus facilitati de a deschide o afacere.
Ziarele au scris despre acest subiect.

Romanii care lucreaza peste hotare sunt in general oameni care nu vor deschide in Romania o afacere. Zonele din care provin in Romania sunt sarace, nu au potential economic/piata si cei care ar avea succes intr-o astfel de afacere ar reprezenta doar exceptia care confirma regula.

Banii "cash" s-ar duce probabil in imobiliare si consum. Consum care in mare parte este din import. In scurt timp "italienii" si "spaniolii" s-ar duce dupa acesti bani iarasi peste hotare.
Si la ce salarii ii angajezi "să construiască cei 1.000 de kilometri de autostradă, centuri de ocolire, porturi, aeroporturi, poduri peste Dunăre, sute de grădiniţe, şcoli şi dispensare care fac parte din cel mai ambiţios program de modernizare pe care l-a cunoscut România vreodată?". Le vei plati salariile pe care le iau/le luau in strainatate? Ce faci atunci cu bugetul pentru constructia respectiva?

O propunere mai realista ar fi sa incercam sa construim autostrazile si drumurile alea de care avem nevoie in fiecare zi, toata lumea e de acord cu ele si nimeni nu pare sa ajute la constructia lor. Dupa vreo 4 ani s-au construit cativa kilometri de autostrada. Diverse motive - bani la buget, durata proceselor de expropiere, lipsa mainii de lucru etc - au dus la aceasta situatie: si vecinii de la sud sunt mai dotati la acest capitol(banuiesc ca e si un indicator din asta - kilometri de autostrada pe cap de locuitor :)) )
Daca incepem sa le construim intr-un ritm rezonabil, atunci vom vedea schimbarile. Cei care stau pe ganduri acum in strainatate si nu stiu ce sa faca, vor veni. Constructia de drumuri va genera prosperitate si va atrage in continuare alti salariati/intreprinzatori care inainte stateau peste hotare.

Altfel, acesti bani se vor da la cateva sute de oameni(probabil calculul din spatele discursului). O parte va fi luata de smecherii de Romania care vor sta cateva zile aici, iau banii si fug inapoi. Alta parte va fi luata si introdusa in economie - terenuri, cladiri si bunuri de folosinta indelungata - si apoi va fi trimisa peste hotare ca plata la factura pentru bunurile importate. Ultima parte, cea mai mica, va fi investita in mici afaceri care vor avea succes. Acestea vor fi cele mai popularizate - uitati domne' ce succes a avut programul nostru!

P.S. Chestia asta cu migratia nu este sub nici o forma negativa. Portugalia si Spania, dupa intrarea in UE in 1986, au experimentat aceleasi fenomene. Ca si la noi, banii proveniti de la portughezii plecati in Elvetia la curatenie(atunci era la moda Elvetia) au salvat deficitul de cont curent. Ca si la noi. Cum ne-am fi descurcat noi ca economie fara miliardele de euro trimise de atat de ironizatii capsunari?

2 comentarii:

  1. imi place cum scrii, incepi cu raspunsul si apoi pui intrebarile :))
    singur ti-ai raspuns la intrebarea legata de cei 20000 de euro dati romanilor care traiesc in afara pentru a reveni: Campanie Electorala! la fel si cu capsunarii care au salvat deficitele. totusi as dori sa punctez, ca alaturi de Portugalia si Spania s-ar alatura si Italia din cate stiu eu, una dintre cele mai mari firme de la ei au fost creata de spalatorii de vase italieni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca in multe tari s-a intamplat acest fenomen al migratiei. Oriunde au fost diferente economice foarte mari intre regiuni.
    Politicienii pot sa promita multe lucruri, eu vreau doar atat: INFRASTRUCTURA!

    RăspundețiȘtergere