luni, 15 septembrie 2008

Veliko Tarnovo

Ce poti vizita pe o raza de 160km in jurul Bucurestiului? Cand vrei sa incerci si partea de sud si poate sa scapi de aglomeratia de pe DN1, poti merge in Bulgaria.
Sunt destule localuri in Ruse(60km de Bucuresti, pe malul Dunarii) unde poti petrece o seara frumoasa alaturi de prieteni.
Pe un drum foarte liber comparativ cu drumurile noastre, ajungi la Veliko Tarnovo(aprox 160km fata de Bucuresti), oras fosta capitala in perioada medievala.
In partea veche a orasului sunt cateva stradute interesante, insa atractia principala este cetatea. Este situata pe un deal, inconjurat de raul Yantra. Noaptea, in general dupa 21.30 se desfasoara un spectacol de lumini si muzica, din cate am inteles unul dintre putinele din lume. Prin intermediul muzicii si laserelor este ilustrata istoria de peste 800 de ani a cetatii.

Deasupra orasului, este locul pentru care merita de fapt sa mergi in zona - satul Arbanassi. Case din piatra, bine intretinute, hanuri cochete intr-o zona impadurita. Sunt si cateva biserici din sec XVII, care din afara apar ca fiind cladiri obisnuite. Pare o zona perfecta daca vrei sa te relaxezi 3-4 zile, mergand la pas printr-un sat care parca este conservat in perioada medievala.
Satul este foarte vizitat - autocare cu turisti romani, italieni, japonezi. Sunt hoteluri de 3 si 4 stele. Un lucru despre care nu se spune prin brosuri - din Arbanassi, de deasupra orasului ai o vedere superba asupra spectacolulului care are loc la cetate in fiecare seara.

Preturile la cazare in Veliko sunt foarte bune. Hoteluri micute, cu cate 10-15 camere, camere foarte curate. Probleme sunt doar cu parcarea - strazile sunt inguste. Exemplu de oferta: Hotel Lucky, trei stele - 20 de Euro/noapte. Am fost la manastirile din Neamt acum cateva saptamani si la o pensiune civilizata(adica nu in camera la localnici) nu gaseai sub 28-30Euro.

Pentru romani mai este o alta atractie turistica: magazinul Metro de la Ruse(pare ca romanii sunt principalii cumparatori aici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu