vineri, 11 ianuarie 2008

Pensiile - pe buzele tuturor

Sau asa ar trebui sa fie in perioada actuala. Si nu pentru ca la pensie, in urma aderarii la un anumit fond de pensii voi avea un iaht mai mare cu 1m sau voi conduce in Germania un Jaguar dupa ce 30 de ani am fost muncitor necalificat.
In aproape toate reclamele de la TV, oamenii la pensie aveau un stil de viata al unor milionari - iahturi, masini fitoase, case cat mai mari(sa iti plimbi oasele batrane!) etc.
E absolut normal ca dupa o viata de munca sa iti poti permite sa te plimbi prin lume, sa ai o masina buna si altele.
Totusi, matematic vorbind, daca nu castigi la loto si toata viata nu ai iesit din pluton, nu sunt sanse mari sa te bucuri permanent de iaht, Maldive, Rolls Royce si alte bunatati.

Companiile care au primit adeziuni au incercat intr-un fel sa ne vanda de fapt vise. Comisioanele au fost strict reglementate si toti au ales valoarea maxima iar strategia de investitii este asemanatoare. Nu sunt diferente semnificative intre ele decat poate in ceea ce priveste visul oferit.

Adevarul este ca pensia privata obligatorie reprezinta doar unul dintre instrumentele prin care ne asiguram niste ani mai linistiti din punct de vedere financiar la batranete.

Dupa luptele pentru clienti din lunile anterioare, 3 companii s-au departat de restul competitorilor. ING este lider cu aproape 30% urmata de Allianz cu 25.4% si Generalli cu 9.4%.
Munca insa de-abia a inceput: banii acestia trebuie investiti!
Si nu cu randamente "peste rata inflatiei", cum spunea un manager de fond in Capital.
Nu asta ne asteptam de la specialisti financiari platiti la nivel european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu