marți, 22 ianuarie 2008

Preturi pe piata imobiliara

Fara legatura cu titlul aflam din Money Express ca un fond norvegian(Romania Invest) a achizitionat jumatate din apartamentele livrate anul trecut in Bucuresti.

Nu stiu cat de real este acest procent, dat fiind ca si pe aceasta piata sondajele se confunda usor cu alte mijloace de promovare, dar cu siguranta au cumparat 800 de apartamente in 2007.

Au achizitionat chiar si cate un bloc intreg in complexuri ca Planorama, targetul lor fiind sa cumpere intre 10% si 40% din apartamentele construite intr-un complex rezidential.


Tot in acelasi articol se afirma ca preturile apartamentelor in 2008 vor creste cu 30-50%. Aici chiar are legatura cu titlul articolului, nu? Mai ales ca estimarile de crestere a preturilor sunt facute de Country Managerul fondului care a cumparat aceste apartamente.

Este o situatie normala economic: banii stransi in economiile mature sunt apoi transferati in economiile emergente pentru a genera randamente de 3 sau 4 ori mai mari decat in tara lor de origine.

Avem aici o bucata din puzzle-ul cresterii galopante a preturilor la imobiliare.


P.S. Exista si o altfel de abordare. Managerii de la Proiectul Baneasa nu vand catre fonduri de investitii. Au un plan pe termen lung si vanzarea catre acesti clienti ar periclita aceste obiective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu